harmandali.gen.tr https://www.harmandali.gen.tr Harman Dalı, Harman Dalı Kültürü ve Oynanışı tr-TR hourly 1 Copyright 2019, harmandali.gen.tr Sat, 15 Jun 2013 00:00:00 +0000 Sat, 07 Dec 2019 00:00:00 +0000 60 Zeybek Harmandalı https://www.harmandali.gen.tr/zeybek-harmandali.html Sun, 02 Dec 2018 22:17:30 +0000 Zeybek Harmandalı; Kültürel zenginlikleri ve geleneksel değerleriyle tanınan ve bilinen ülkemizin hemen hemen her bir yöresinin kendine has yemekleri, giysileri ve konuşma tarzının yanında halk oyunları da son derece popülerdir. Zeybek Harmandalı; Kültürel zenginlikleri ve geleneksel değerleriyle tanınan ve bilinen ülkemizin hemen hemen her bir yöresinin kendine has yemekleri, giysileri ve konuşma tarzının yanında halk oyunları da son derece popülerdir. Karadeniz'in laz havalarından, Ege'nin zeybeğine, Adana'nın çiftetellisinden Doğu'nun halaylarına her biri kültürel bir zenginliktir. Zeybek harmandalı olarak yaygınlaşmış olan Ege'nin düğün havalarının en meşhurlarından biri olması bu bölgenin nadide güzelliklerindendir. Düğünlerin eğlence ortamlarının ve asker eğlencelerinin vazgeçilmesi olan zeybek oyunları, harmandalı oynanmazsa neredeyse düğün denmez oraya. 

Aynı zamanda bu havaların gençleri yüreklendiren birliğin, beraberliğin, atılgan ve cesur olmanın da sembolleri haline gelmiştir. Hem ayakların hem de ellerin kullanıldığı bu oyunlar, erkekler arafından oynansa da kadınlara da çok yakışan ve çok fazla popülerleşmiş olan müziklerdendir.Zeybek Harmandalı 

Eğer bu tür müziklere ilginiz varsa zeybek harmandalı yazarak bu konuda adım adım dersler veren videoları takip edebilirsiniz. Aynı zamanda dilerseniz bu alanda verilen kurslara da katılabilirsiniz. Hem sosyal açıdan çevre edinebileceğiniz heö de ülkemizdeki farklı kültürel değerleri öğrenip, uygulayabilme fırsatı yakalayabilirsiniz. Atalardan gelen bu kültürel zenginliğin benimsenmesi ve bu anlamda faaliyetlere katılmak oldukça değerlidir. Genellikle milli bayramlarda özellikle Ege Bölgesinde çocuklara öğretilen ve gösterilerde öğretilen zeybek harmandalı coşkusu nedeniyle milli duyguları daha derinden hissettirir.Bu nedenle halk müzikleri her daim dinlenmeli ve dinlettirilmelidir. Yok olup gitmeyecek ve yeri doldurulamayacak bu kültürel değerlerin benimsenmesi gereklidir. Batı tarzı müzikler her ne kadar günümüzde daha cazip gelse de gençlerin kendi sanatçılarımız ya da atalarımız tarafından miras kalan bu değerlere mutlaka sahip çıkması gerekmektedir. 
]]>
Harmandalı Müziği https://www.harmandali.gen.tr/harmandali-muzigi.html Mon, 03 Dec 2018 17:15:48 +0000 Harmandalı Müziği, Ege yöresine ait bir halk oyunu olan harmandalı zeybeği, aynı zamanda 1916 yılında Çanakkale'de savaşan efeler için yazıldığı söylenmektedir. Ahmet Yekta Madran tarafından yazılan bu eser zamanla tüm Tür Harmandalı Müziği, Ege yöresine ait bir halk oyunu olan harmandalı zeybeği, aynı zamanda 1916 yılında Çanakkale'de savaşan efeler için yazıldığı söylenmektedir. Ahmet Yekta Madran tarafından yazılan bu eser zamanla tüm Türkiye'de yayılmıştır. Gerçekten bir efe edasıyla oyunun tavırları ve hareketleri düzenlenmiştir. İlk başlarda erkekler tarafından oynansa da günümüzde artık kadınların da bu oyunu oynadığı görülmüştür. Oyunun 8 figürü bulunmaktadır. Harmandalı zeybeği aslında eski halinden gittikçe uzaklaşmaktadır. 

Harmandalı müziği, bu oyun için hazırlanan müzik çok yavaş bir şekilde ilerlemektedir. Genellikle zurna ve davulla bu müzik çalınmaktadır. Harmandalı zeybeğinin sözleri ise müziğin içerisindeki tavır, kahramanlık ve yiğitliğe işaret etmektedir. 
Harmandalı zeybeğinin sözlerini aşağıda bulabilirsiniz.

Harmandalı zeybeği sözleri

Harmandalı efem geliyor geliyor
Bileğinden kanlar akıyor
Gümüş bilezikli mavzerin
Namlusu şimşekler çakıyor

Efeme de mor cepkenler yakışır
Efem ne giyerse yaışır
Bütün kızların önünde 
Elinde yatağan savaşır

Harmandalı MüziğiHarmandalı müziği, Denizli, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Manisa, Uşak ve İzmir şehirlerinde özellikle düğünlerde sıkça duyabileceğiniz bir müziktir. Hem oyunu hem de müziğiyle halk oyunlarımızda en yaygın yerlere ulaşmış ve hala da varlığını sürdürmektedir. 
]]>
Harmandalı Hikayesi https://www.harmandali.gen.tr/harmandali-hikayesi.html Tue, 04 Dec 2018 13:57:58 +0000 Harmandalı Hikayesi, Pisi'de küçük bir evde, bir anne ve iki oğlu kendi halinde yaşarmış. Babalarını küçük yaşlarda kaybetmenin acısını, annelerinin dul olmasının getirdiği sıkıntıları, tütüncülük denen o en Harmandalı Hikayesi, Pisi'de küçük bir evde, bir anne ve iki oğlu kendi halinde yaşarmış. Babalarını küçük yaşlarda kaybetmenin acısını, annelerinin dul olmasının getirdiği sıkıntıları, tütüncülük denen o en meşakkatli ziraatçilik türünü ve çevre baskısını en derinden yaşarlarmış. Anne Hatice oğulları büyüdükçe onlara söz dinletemez olmuş. Ağabey Kerimoğlu Hüseyin (ölmüş babanın adı Kerim'miş) arada sırada güzlü tütün alım satımı yaparmış. Osmanlı Devletinin son dönemlerinde devletin dış borçları yüzünden Avrupa devletleri tütün üretiminden gelecek vergileri müsadere altına almışlar, Tütün Rejisi denen bu sistemde Reji bir yandan ülke kaynaklarının bu şekilde gaspını elde ederken, bir yandan da tekel konumlu alıcı olarak tütün üreticisini ezermiş. Reji'den başka bir yere tütün satmak yasakmış. Reji istediği fiyatı belirler, ödemeyi de kendi istediği zaman yaparmış. Arkasında devletin yabancı ülkelerle yaptığı anlaşmalar olunca da, hükmü ve varlığı kanun koruması altında, kolluk kuvveti de emrindeymiş. Reji'ye azda olsa karşı gelen, Reji aleyhinde azda olsa konuşan, dayağı yer otururmuş. Ağabey Hüseyin en çok karşı çıkanlardan ve en çok konuşanlardan biri olduğu için devamlı hapis yatarmış. Böyle bir zamanda halkın tek gelir kaynağı kaçakçılıkmış. Kaçakçılık denen de kendi tütününü kendi istediğine satmakmış. 1889’da küçük kardeş Eyüp (Kerimoğlu)’da 17 yaşına gelmiş. O da delikanlılığın verdiği heyecanla bu düzene ve sisteme isyan edenlerden biriymiş. Ağabeyi Hüseyin hapse girdiği zaman Eyüp de hiddetlenir, daha da isyankar olurmuş. 

Harmandalı HikayesiHarmandalı hikayesinin devami şöyle; günlerden bir gün, Pisi'ye yakın bir köyde arkadaşlarıyla düğüne gitmişler. İlerleyen saatlerle birlikte Kerimoğlu Eyüp arkadaşlarıyla zeybek oyununa kalkmışlar. Bunun üzerine Pisi ovasındaki arazilerinin kahyalığını yaptığı için Pisi muhtarı İzzet Ağa gençlere; “Utanmadınız mı bunca büyüklerin dururken oyuna kalkmaya. Ne zaman adet oldu büyüklerden izin istemeden oyuna kalkmak” demiş ardından küfürle devam etmiş. Büyüğünden izin almadan zeybek oynamak hakaret sayılırmış. Muhtarın karşı hakaretleri üstüne taraflar arasında tartışma alevlenmiş. Kerimoğlu Eyüp tartışma sırasında belinden çıkardığı bindirme silahıyla muhtarı öldürmek için ateş etmiş. Fakat muhtar aniden kendini yana atınca sadece kolundan vurulmuş. Düğün yerinde muhtarın adamları Eyüp’e vurmaya başlamışlar ve onu öldüresiye hırpalamışlar. Bir ara bir fırsat bulan Eyüp ellerinden kurtulup evine sığınmış. Biraz sonra kolluk kuvvetleri Eyüp'ün evini kuşatmış ve Eyüp dağa doğru kaçarken çıkan çatışmada Eyüp’ün tabancasından çıkan mermiyle bir zaptiye ölmüş. 

Harmandalı hikayesinde Kerimoğlu Eyüp hiç yoktan yere katil olmuş. Zaptiyeler uzun süre dağda Eyüp'ün aramışlar ama bulamamışlar. 19 yaşındaki bu zeki ve çevik genci ele geçirememişler. Ve nihayet Milas’ta kaçakçı yakalamakla ünlenmiş “Kör Arap” denen İsmail Çavuş’a haber salarlar. Kör Arap, daha önce bulunduğu bir çatışmada gözünün birini kaybettiği için ve çok esmer tenli olması nedeniyle bu lakapla anılırmış. Acımasız ve keskin nişancıymış. İşinde çok iyi olan Kör Arap işe istihbarat edinerek başlamış ve Kerimoğlu Eyüp ’ün Çakallar denilen bir bölgede, İbişoğlu İbrahim ’in çoban kulübesinde kaldığını öğrenmiş. 1901'in çok güzel bir bahar günü, öğleden sonra dört sularında, güneşli bir hava da, çamların arasında dolaşan hafif bir rüzgar, Eyüp'ü tedbirsiz düşürmüş olacak ki, geceleri dağlarda kaçak dolaşıp, öğlen olunca vardığı İbişoğlu’nun kulübesinde çok derin bir uykuya dalmış. Pencere ve kapının açıldığını fark etmemiş. Uyuyan insanı yılan sokmazmış fakat yılanın yapamadığını Kör Arap yapmış ve sokmuş. Sessiz, sessiz uyuyan Eyüp'ü hiç acımadan ve uyandırmadan, öldürmüş. Eyüp'ün ölümünden sonra annesi Hatice yokluğuna fazla dayanamamış, o da çok geçmeden vefat etmiş. Ağabey Hüseyin önce Yerkesik’e geçmiş, sonra orayı da terk etmiş, nerelere gittiğini hiç bilen olmamış.]]> Harmandalı Figürleri https://www.harmandali.gen.tr/harmandali-figurleri.html Tue, 04 Dec 2018 23:54:10 +0000 Harmandalı figürleri, harmandalı, zeybek çeşitlerinin uzun zamandır en çok oynananı ve en yaygını olarak tanınmaktadır. Harmandalı genel olarak tek oynansa da 2-4 kişiyle de hatta daha çok kişiyle bile oynanabilir Harmandalı figürleri, harmandalı, zeybek çeşitlerinin uzun zamandır en çok oynananı ve en yaygını olarak tanınmaktadır. Harmandalı genel olarak tek oynansa da 2-4 kişiyle de hatta daha çok kişiyle bile oynanabilir. Harmandalı figürleri 8 adettir. 

Harmandalı Figürleri

Harmandalı Figürleri

  • Oyuna kalkma: Oyunu oynamaya kalkan oyuncular, sol ayağı önde, saÄŸ ayağı ise yarım adım geride tutarak efe gibi dururlar ve ardından haykırırlar. Bu harekete ''esas duruÅŸ'' adı verilir. DuruÅŸta kolları sallama, yürüme, kolları havaya kaldırıp ağır bir ÅŸekilde geri indirme, saÄŸ elle beldeki silahlıktan tabanca alırmış gibi davranışlarda bulunmayı gerektirir. 
  • Kollu Yürüyüş: Asıl duruÅŸ olan bu figürde sol ayak hafif önde saÄŸ ayak yarım adım geride duracaktır. Kollar yavaÅŸ yavaÅŸ kaldırınız ve böylece oyun baÅŸlatılır. BeÅŸ yapınız. Birinci figürün aynısıdır ancak beÅŸte kolları havada oynatınız. 
  • Çarpma: Esas duruÅŸta durunuz ve üç yapınız. Sonra ise saÄŸ ayağı sol ayak üstüne atınız, yarım adım kadar saÄŸ tarafa doÄŸru açınız, yine sol ayak üstüne atınız, yarım adım saÄŸa açınız, beÅŸinci komutta da saÄŸ ayak bir adım ileri atınız, sol dizin üzerine çöküp ancak diz yere deÄŸmeyecek ve saÄŸ kol belden bıçak çeker gibi bir davranışlar yaparak yukarı kalkınız.  Kollar yavaÅŸ yavaÅŸ indirip, saÄŸ ayak üstünde durunuz. Sol ayağınızı iki seferde saÄŸ ayak üstüne çarpıp açınız. BeÅŸte sol ayağınız bir adım geriye atılarak sol diz üstüne çöküyormuÅŸ gibi yapılmak suretiyle kalkınız. 
  • Ağır Atlama: Esas duruÅŸ. Üç yapınız. SaÄŸ ayağı sol ayak üstüne atıp, üç sayı kadar durunuz. SaÄŸ ayak burnunu bir karış önden yere deÄŸdiriniz ve bir adım kadar ileri atınız; sol ayağı bir adım ileri atılarak hafif çökünüz ve kalkınız; ayaÄŸa kalkarken kollarınızı yavaşça indiriniz.
  • Diz Üstü: Burada  "Üç" yerine "soldan dönme" yapılacaktır. Soldan geri şöyle dönülür. Sol ayağınızı kaldırıp, bir karış açıklıkta yarım sola doÄŸru basınız; saÄŸ ayağınız gövdenizle birlikte yarım daire çizerek sol tarafa dönünüz; sol ayağınız  yerinden kaldırıp, bir karış öne basınız ve böylece sola dönülmüş olur. SaÄŸ ayağınızı sol ayağınızın dizinin üstüne atınız; tekrar aynı ayağı arkaya atınız, yine saÄŸ ayağınız bir adım ileri atıp, sol ayağınız arkada kalmak suretiyle çökünüz. Sol dizin üstüne geliniz ve sol dizinizi bir kere yere vurunuz; yerde yarım sola doÄŸru dönüş yaparak saÄŸ dizinizi de bir kere yere vurunuz. Sol ayağınızın üstünde ayaÄŸa kalkarken kollarınızı  ağır hareketlerle aÅŸağıya indiriniz. Sol ayağınız üstünde ayaÄŸa kalktıktan sonra isterseniz esas duruÅŸta saÄŸ ayağınızın üstüne basarak  "soldan dönme"  yapabilirsiniz. Kollar aÅŸağı doÄŸru olup, yavaÅŸ yavaÅŸ sallayınız ve sonra kollarınızı kaldırınız.
  • Atik Hareket: Esas duruÅŸ ve üçü yerine soldan dönmeyi uygulayınız. SaÄŸ ayağınızla da sol ayağınızın üstüne doÄŸru hızlıca gidip tekrar saÄŸa geliniz; saÄŸ ayağınızı bir adım ileri atıp çökünüz ve hemen ayaÄŸa kalkınız; sol ayağınızı dizinizin üstüne atınız,ve bir adım ileri adım atınız; sol ayağınızı bir defa sekip, saÄŸ ayağınızın önüne atınız ve çökermiÅŸ gibi yaparak kalkınız. Kollarınızı da yavaÅŸ bir ÅŸekilde indiriniz.
  • Diz Çökme: Üç yerine "soldan dönüş" yapınız. Dönüşten sonra saÄŸ ayağınız arkada kalacak biçimde  yarım adım önde duran sol ayağınızın üstüne basınız. SaÄŸ ayağınızla hızlıca bir adım ileri atınız ve çökünüz; sol dizinizi iki kere yere vurunuz; sonra ayaklarınız yerde kımıldamaksızın yarım sola dönünüz,  saÄŸ dizinizi bir defa yere dokundurunuz, saÄŸ ayağınızın üstüne basıp kalkınız ve kalkarken kolları ağır ağır indiriniz. 
  • Çapraz-BaÄŸlantı: SaÄŸ ayağınızla az sola çaprazlama bir adım atıp yere basınız; sol ayağınızı da yerinde bir miktar kaldırıp tekrar yere basınız; saÄŸ]]> İzmir Harmandalı https://www.harmandali.gen.tr/izmir-harmandali.html Wed, 05 Dec 2018 00:59:29 +0000 İzmir Harmandalı, harmandalı yurdumuzda Ege yöresinde en çok oynanan zeybek oyunudur. Hangi yöreden çıktığı tam olarak bilinmese de Balıkesir ve Çanakkale yöresi olarak tahmin edilir. Ayrıca bu zeybek türü Manisa ve İzmir Harmandalı, harmandalı yurdumuzda Ege yöresinde en çok oynanan zeybek oyunudur. Hangi yöreden çıktığı tam olarak bilinmese de Balıkesir ve Çanakkale yöresi olarak tahmin edilir. Ayrıca bu zeybek türü Manisa ve civarında da Harmandalı olarak bilinirken Aydın ve Nazilli yöresinde Bergama olarak da bilinir. Efelerin dansı olarak bilinen zeybek türleri arasında en yaygın ÅŸekilde oynanandır. Bu oyun havasını 1916 yılında Ahmet Yekta Madran, KurtuluÅŸ Savaşından esinlenerek yazmıştır. Bu nedenle harmandalı bazı yörelerde Madran zeybeÄŸi olarak da bilinir. Ahmet Yekta Madran halk çocuÄŸu olmasının da etkisiyle çocukluÄŸundan beri zeybek oyunlarına karşı oldukça ilgiliydi. Harmandalı kelimesi herbendelü aÅŸiretinden gelmektedir. Yıllar içerisinde bu kelime  söyleniÅŸ biçimine göre deÄŸiÅŸerek günümüzde Harmandalı olarak telaffuz edilmektedir.  

    İzmir Harmandalıİzmir Harmandalı Oyunu

    Efelerin dansı olan İzmir Harmandalı genellikle tek kişi tarafından oynanır. Oyundaki hareketlerden ve sözlerden de anlaşılabileceği gibi zeybeğin türküsünde mertlik ve kahramanlık anlatılır. Genellikle düğün gibi ortamlarda erkeğin aşık olduğu kadının dikkatini çekmek için oynadığı bilinir. Önceleri sadece erkekler oynarken daha sonra bu oyuna kadınlar da katılarak erkeklerle birlikte oynamaya başlanmıştır. Bazı yörelerde ise kadın ve erkekler bu oyunu ayrı olarak oynar. Elde bir kadeh rakı bardağı tutularak oynanan versiyonu da bulunmaktadır. Buna halk halk arasında genellikle serseri harmandalı denilir.  Harmandalı için kullanılan enstrümanlar davul ve zurna yada davul ve klarnettir. Harmandalı oynayacak olan kişi ilk önce sağ ayak biraz önce ve sol ayak ise arkada durur. Diğer bir deyişle efe gibi durur ve ardından haykırır. Bu oyunda bazı ifadeler kullanılır. bunlardan birkaçı üç yapılır ve beş yapılır ifadeleridir. Üç yapılır ifadesinin anlamı sol, sağ ve yine sol ayak kaldırılarak daha sonra indirme hareketinin yapılmasıdır. Bu hareket esnasında kollar inik vaziyettedir. 

    Her figüre tercihe göre genellikle bu üç hareketi yapılarak başlanır. Üç yapıldıktan sonra da beklemeden beş yapılır. Beş yapılır ifadesinin anlamı ise kolları aşağıda yavaş bir şekilde sallanır, sağ ayak bir adım ileriye atılır. Daha sonra sol ayak bir adım ileriye atılır ve yeniden sağ ayak sonra sol ayak bir adım ileriye atılır. En son sağ ayak bir adım ileriye atılarak beşinci adımda durulur. Harmandalı oyunu 3 ve 5 esas alınarak oynanır. Daha sonra ana duruşta sol ayak önde ve sağ ayak ise yarım adım geride durur. Kollar yavaşça kaldırılırken oyun başlar. Oyunca esas duruşta üç yapar ve sonrasında sağ ayağını sol ayağının üstüne atar. Yarım adım sağa giderek yine sol ayak atılar ve yarım adım sağ tarafa gidilir. Beşincide sağ ayakla bir adım ileriye doğru gidilir ve sol diz üzerine çökülür. Bu çökme esnasında diz kesinlikle yere değmez. Sağ elle belden bıçak çeker gibi bir hareket yapılır ve sonrasında kol yukarıya doğru kaldırılır. Kolları ağır bir şekilde aşağıya indirirken sağ ayak üzerinde durulur. Harmandalı oyununda önemli olan bir diğer figür ise yer diz çökme hareketidir. Üç hareketi yerine soldan dönme hareketi yapılır. Dönüşten sonra sağ ayak geride bırakılarak önde duran sol ayağın üzerine doğru basılır. Sağ ayak hızla bir adım öne atılarak atik bir hareketle yere diz çökülür. Sol diz iki kez yere vurulur ve sonra ayaklar hareket etmeden yarım olarak sola dönülür. Sağ diz yere bir kez değdirilir ve sağ ayağa basılarak komple ayağa kalkılır. Kalkarken kollar yavaşça aşağıya indirilir. İzmir harmandalı oyununda toplamda birbirinden farklı 8 adet figür bulunur.  Bunlar sırasıyla  ağır bir şekilde oyuna kalkma, efe gibi durma, kolları ağır bir şekilde sallayarak yürüme, kolları havaya kaldırılıp indirme, belde bulunan tabancaya davranma, ağır atlama ve yere diz çökme adlarıyla bilinen figürler kullanılır. Son olarak selam verilerek oyun bitirilir. 

    ]]>
    Ege Harmandalı https://www.harmandali.gen.tr/ege-harmandali.html Wed, 05 Dec 2018 18:00:30 +0000 Ege harmandalı, Ege yöresinin geleneksel halk oyunu olan ege harmandalı sadece ege bölgesinde değil genel olarak tüm Anadolu da severek oynanır. Ege bölgesinde her düğün ve tören gibi organizasyonlar da görebilirsiniz. Ege harmand Ege harmandalı, Ege yöresinin geleneksel halk oyunu olan ege harmandalı sadece ege bölgesinde değil genel olarak tüm Anadolu da severek oynanır. Ege bölgesinde her düğün ve tören gibi organizasyonlar da görebilirsiniz. Ege harmandalı toplam da 8 figürden oluşur. Tek başına oynanabildiği gibi 2 yada 4 kişilik kızlı erkekli gurup halinde de oynanır. Ege harmandalı zeybek oyunu olarak çok sevilerek yapılır. Ege harmandalı zeybek oyununun figürünü sizin için düzenledik. Aşağıda ki figürü sizde ezberleyip sırasıyla yaparsanız Ege harmandalı zeybek halk oyununu öğrenmiş olursunuz. Şimdi size Ege harmandalı zeybek oyununu tarif edelim, 

    Ege HarmandalıEge harmandalı nasıl oynanır 
    • Oyuna kalkma, Ege harman dalı oyunu oynayan oyuncu sol ayağı önde, saÄŸ ayağı ise yarım adım geride bırakarak efe gibi durarak oyunu oynamaya kalkar ve ardından haykırır bu duruÅŸun ismi esas duruÅŸ olarak adlandırılır. DuruÅŸta yürüme, kolları sallama, kolları ağır ağır havaya kaldırıp ağır bir ÅŸekilde indirme, saÄŸ elle beldeki silahlık tan tabanca alır gibi hareket etme davranışları vardır. Bu hareketler ege harmandalı oynayan zeybeÄŸin sanatsal tarafıyla uyum içerisinde ilerlemektedir. 
    • Yürüyüş, Havayı alma sırasında "üç yapılıp" oyun baÅŸlar. Yerinde durarak sol ayak bir karış kaldırılır ve yeniden indirilir. Devamında saÄŸ ve sol ayaklarla aynı hareket yapılarak 3 kere tekrarlanmış olunur. Bu hareketi yapan zeybeÄŸin kolları inik vaziyettedir. Üçler oyunda düzenli yürümek için yapılır. 3 denmesinin sebebi sol, saÄŸ ve yine sol ayakta kaldırma ve indirme hareketinin 3 kez tekrarlanıyor olmasıdır. Yapılan hareket 3 kez yapıldıktan sonra beklemeden 5 yapılır. 5 yapmak demek kolları aÅŸağıda yavaÅŸ bir ÅŸekilde sallamak, saÄŸ ayağını bir adım ileriye attıktan sonra sol adımını bir adım ileriye atmak ve son olarak tekrar saÄŸ adımını atarak 5. harekette durulmasıdır. Bu 3 yapılır 5 yapılır hareketlerini daire ÅŸeklinde gezinerek yapmak gerekir. 5. harekette daire tamamlanmış olur. Ege harmandalı oyunu bu 3,5 figür arasında oynanır ve 8 figür düzenli olarak yapılır. İlk yapılan figür bir kaç kez tekrarlanabilir. Ege harmandalı oyunun süresi hareketlerin sayısıyla orantılıdır. 
    • Kollu yürüyüş, Ana duruÅŸta sol ayak önde durur ve saÄŸ ayak yarım adım geride durur. Zeybek kolları yavaşça kaldırırken oyun baÅŸlar ve 5'li hareketler yapılmaya baÅŸlanır. İlk figürün aynısı olmakla beraber 5 yaparken kollar havada oynatılır.
    • Çarpma, Ege harmandalı oynayan kiÅŸi oyunca esas duruÅŸta 3 yapar ve saÄŸ ayağını sol ayağının üstüne atar. Yarım adım saÄŸa giden zeybek yine sol ayağına saÄŸ ayağının üzerine atar ve yarım adım sola gider. 5. de saÄŸ ayakla bir adım ileriye gidilir. KiÅŸi sol dizinin üzerine çöker. Bu esnada diz yere çok yakın olur lakin diz yere deÄŸmez. SaÄŸ kolla belden bıçak çeker gibi bir hareket yapar ve kol yukarıya doÄŸru kaldırılır. Kolları ağır bir ÅŸekilde indirirken saÄŸ ayağın üzerinde durur. 5'de sol ayak bir adım geriye atılır ve sol diz üzerine çökülüyor gibi yapılıp kalkılır.
    • Ağır atlama, Ağır esas duruÅŸta duran kiÅŸi 3 yapar saÄŸ ayağını sol ayağının üzerine atar. 3 sayı kadar durulur ve saÄŸ ayağın burnu bir karış yere deÄŸdirilir. Bir adım ileriye attıktan sonra sol ayakta 1 adım ileriye atılır. Zeybek biraz çöker ve ayaÄŸa kalkarken kolları yavaşça iner. 
    • Diz üstü, Sol ayak bir adım öndeyken saÄŸ ayak yarım adım geride durur. Bu kısımda 3 yerinde soldan dönüm yapılır. Soldan dönme sol ayaÄŸa kaldırılarak 1 karış açığa göre yarım sola doÄŸru basılır. Gövdeyle birlikte saÄŸ ayak yarım daire çizer ve sola doÄŸru döner. Sol diz bir kere yere vurulur yerde yarım sola dönülerek saÄŸ diz bir kere yere vurulur. Harmandalı oynayan kiÅŸi sol ayak üzerine ayaÄŸa kalkarken kollarını yavaşça aÅŸağıya indirir. 
    • Atik hareket, Esas hareket ve 3 hareketi yerine soldan dönme yapılır. Sol ayak saÄŸ ayağın üzerine hızla giderek saÄŸ tarafa doÄŸru gider. S]]> Bayan Harmandalı Nasıl Oynanır https://www.harmandali.gen.tr/bayan-harmandali-nasil-oynanir.html Thu, 06 Dec 2018 13:33:22 +0000 Bayan harmandalı nasıl oynanır; Anadolu'da Ege yöresine ait olan zeybek oyunudur. Bu halk dansının tam olarak hangi yöreden çıktığı bilinmemektedir. Ege bölgesinde zeybek dansının ağır basan yöreleri Balıkesir ve Çanakkale' Bayan harmandalı nasıl oynanır; Anadolu'da Ege yöresine ait olan zeybek oyunudur. Bu halk dansının tam olarak hangi yöreden çıktığı bilinmemektedir. Ege bölgesinde zeybek dansının ağır basan yöreleri Balıkesir ve Çanakkale'dir. Zeybek türleri arasında en yaygın olanı harmandalıdır. Zeybek oyun havasını 1916 yılında  Ahmet Yekta Madran yazmıştır. Sözleri ise KurtuluÅŸ savaşından esinlerek yazılmıştır. Harmandalı Madran zeybeÄŸi olarak da geçmektedir. Bunun dışında daha eski olarak Manisa, Aydın ve Nazilli Yörelerinde ise Bergama zeybeÄŸi oyunu mevcuttur. Günümüzde en çok oynanan Madran zeybeÄŸidir. Bu oyunun hareketleri ile gerekse sözleriyle olsun baktığınızda kahraman bir efe ait olduÄŸu anlaşılmaktadır. Bu oyunun türküsünün sözlerinde kahramanlık ve mertlik esas alınmıştır. İlk önceleri erkeklerin oynadığı bu oyuna sonradan kadınlarda dahil olmuÅŸtur. Bayanlar harmandalı nasıl oynar diye düşündüğünüzde aÅŸağıda belirtilen ÅŸekilde oynanılır.

      Bayan Harmandalı Nasıl OynanırBayan harmandalı nasıl oynanır

      Zeybek oyunlarını aynı ölçüde bayanlarda oynar. Bu oyuna ise kadın zeybeği denilmektedir. Bu oyun müzik deyimiyle 9 zamanlıdır. Bunlar; 9/16'lık, 9/8'lik, 9/4'lük, 9/2'lik  şeklinde ayrı ayrı isimlendirilmiştir. En ağır zeybek havaları 9/4'lük ve 9/2'lik oluşturur. Bu zeybeğin başında çalgılar gezinleme denilen serbest stilde ayaktan ve müzikli bir gösteri yaparlar. Bu esnada oyuna kalkanlar kendilerine has stilde ve erkekçe dairesel olarak dolanırlar. Bu oyunun ritimli yerine yani üç zamanlı yerine gelindiğinde nara atarlarak oyuna başlarlar. Oyun bu şekilde birkaç kere döndürülür. Harmandalı oynayan kişi yorulduğunu belli etmeden bağlamacıya, davulcu veya zurnacıya bilinen şekilde işaretle belli eder ve tekrardan gezinmeye başlar. Bu şekilde oyun devam etmiş olur. Bu oyun meydanlarda  davul, zurna ile kapalı yerlerde ise bağlama ile oynanmaktadır. Harmandalı oyununda çift zurna kullanarak bir zurna dem tutar diğeri ise ezgi çalar. Efe oyunları ağırdır. Zeybek ve kızanların oyunları hareketlidir.  Bayan harmandalı nasıl oynar derseniz; harmandalı oynayacak kişi meydana çıkıp kendine özgü bir şekilde ağır ağır dolanır. Sonra yere doğru eğilir bir dizini yere koyar, elini toprağa sürüp devamında alnına sürer. Tekrar gezinmeye devam eder. Gezinti bittikten sonra zurnacı ezgiyi çalmaya başlar. Harmandalı oynayan ellerini havaya kaldırarak oyuna başlar. Oynanan harmandalı oyunlarının kişiye özgü tavrı ve stilleri bulunmaktadır. 
      ]]>
      Harmandalı Zeybeği https://www.harmandali.gen.tr/harmandali-zeybegi.html Fri, 07 Dec 2018 07:48:48 +0000 Harmandalı Zeybeği, zeybek çeşitlerin en yaygın ve en bilinen zeybek çeşitlerindendir. Bu harmandalı zeybeğini 1916 yılında Çanakkale'de Ahmet Yekta Madran yazmıştır. Kurtuluş savaşı yıllarında yazıldığı için o Harmandalı Zeybeği, zeybek çeşitlerin en yaygın ve en bilinen zeybek çeşitlerindendir. Bu harmandalı zeybeğini 1916 yılında Çanakkale'de Ahmet Yekta Madran yazmıştır. Kurtuluş savaşı yıllarında yazıldığı için o dönem benimsenerek ''Harmandalı Zeybek Oyun Havası'' diye ortaya çıkmıştı. Harmandalı zeybeği eski harmandalı ile karışmasın diye ''Madran Zeybeği'' olarak da adlandırılır. Eskisiyle ortak yanları bulunan bu oyun, 8 figürden oluşmaktadır. Çoğu zaman tek başına oynanan bu oyun 2,4 ve 8 kişiyle de oynanabilir. Özellikle ege yöresinde sıkça oynanan harmandalı, o yörenin askerleri olan efelerin mertliğini, dürüstlüğünü ve delikanlılığını göz önünde bulundurarak yazılmıştır. Oyuna kalkan oyuncular sağ ayak önde sol ayak biraz geride kendi etrafında efece haykırır. 

      Harmandalı ZeybeğiHarmandalı zeybeği figürleri
      • Yürüyüş: Yerinde sol ayak bir karış kalkar ve iner. SaÄŸ ve sol ayak böylece üç kez kalkıp inmiÅŸ olur. Bu esnada kollar inik ÅŸekildedir. Oyunun düzenli olması için her zaman bu üçleme yapılır. Bu üçlemeden sonra sonra beÅŸleme yapılır. Kollar aÅŸağıda ağır ağır sallanırken önce saÄŸ ayak daha sonra sol ayak öne atılır. Daha sonra tekrar iki ayakta ileri atılır ve en son saÄŸ ayak ileri atılır. 
      • Kollu yürüyüş: Esas duruÅŸta oyuncu sol ayak önde saÄŸ ayak yarım geride ÅŸekilde kollar yavaşça yukarı kaldırılır. Ve tekrar beÅŸleme yapılır. Birinci figür ile aynıdır fakat beÅŸinci adımda kollar yukarıda oynatılır. 
      • Çarpma: Esas duruÅŸtan sonra saÄŸ ayak sol ayak üstüne atılır ve yarım adım saÄŸa doÄŸru açılır. Tekrar sol ayak üstüne atılır ve tekrar yarım adım saÄŸa açılır. BeÅŸinci harekette saÄŸ ayak bir adım ileri atılır ve sol ayak üzerine çökülür. Bu esnada diz tam olarak yere deÄŸmez. SaÄŸ kol belden bıçak çeker ÅŸekilde yukarı açılır. Üç sayılır ve ve daha sonra harekete devam edilir. BeÅŸlemeye gelince bu hareket sol ayakla tekrarlanır. 
      • Ağır atlama: Esas duruÅŸta üç yapıldıktan sonra saÄŸ ayak sol ayak üzerine atılarak bu ÅŸekilde üç sayılana kadar durulur. SaÄŸ ayağın burnu bir karış yere deÄŸdirilir ve bir adım atılır. Daha sonra sol ayak bir adım öne atılarak azıcık çökülür ve kalkılır. Kalkarken kollar yavaşça indirilir. 
      • Diz üstü: Sol ayak üzerinde ayaÄŸa kalkarak esas duruÅŸta saÄŸ ayak üstüne basılarak soldan döne gerçekleÅŸtirilir. 
      • Atik hareket: Esas duruÅŸ ÅŸekli ve üçleme yerine soldan dönme yapılır. 
      • Diz çökme: Soldan dönüş yapıldıktan sonra saÄŸ ayak arkada kalıp sol ayak üzerine basılır. SaÄŸ ayak ileri atılıp çökerek sol diz iki kere yere vurulur. Sonra ayaklar oynatılmadan yarım sola döndürülerek saÄŸ diz bir kere yere vurulur.
      • Çapraz- BaÄŸlantı: Sol ayak ileride saÄŸ ayak geride soldan dönülür. SaÄŸ ayak ile sola doÄŸru çaprazlama adım atılır. Sol ayak yerden kalkarak tekrar basılır. SaÄŸ ayak döndürülerek ileri atılır. Sol ayak saÄŸ ayağın yanına getirilir. Bu ÅŸekilde saÄŸ kol yukarıda sol kol ise aÅŸağıda bekletilir. Bu ÅŸekilde biraz kaykılarak durulur ve selam verilir. Harmandalı zeybeÄŸi biter. 
      ]]>
      Harmandalı Nasıl Öğrenilir https://www.harmandali.gen.tr/harmandali-nasil-ogrenilir.html Fri, 07 Dec 2018 08:08:59 +0000 Harmandalı Nasıl Öğrenilir, bu oyunu oynayan kişinin kolları mutlaka omuz hizasından biraz yukarıya doğru açması gereklidir. Elleriyle başı aynı hizada ya da biraz aşağıda olabilir. Bu hareketler harmandalını oynarken en tem Harmandalı Nasıl Öğrenilir, bu oyunu oynayan kişinin kolları mutlaka omuz hizasından biraz yukarıya doğru açması gereklidir. Elleriyle başı aynı hizada ya da biraz aşağıda olabilir. Bu hareketler harmandalını oynarken en temel olan hareketlerdir. Harmandalı oyununa başlarken ilk hareket kalkma olarak isimlendirilmektedir. Kişi ilk önce sol ayağını önde olacak gibi dik bir şekilde durmalıdır. Bu duruşa "esas duruş" denmektedir. Her iki kol havaya doğru kaldırılır ve çok yavaş bir şekilde aşağıya doğru indirilmelidir. Daha sonra Ardından ön tarafta duran sol ayak hafifçe yukarıya doğru çekilerek, daha sonra yeniden aşağıya doğru indirilir. Bu işlemin aynısı sağ ayakta da yapılır, hem sağ ayak hem de sol ayakta hareket uygulandıktan sonra tamamlanır. Harmandalı oyununda bu harekete "üç yapmak" denilir. Sol ayağı yukarı çekip indirdikten sonra sağ ayak ile bir adım ileri gidilmelidir. 

      Harmandalı Nasıl ÖğrenilirHarmandalı Nasıl Öğrenilir, Hareketler Nasıl Yapılır, daha sonra ayağınız ile sağ, sol, sağ ve tekrar sol ayağı ileri geri getirdikten sonra bu hareket tamamlanmış olur. Bu hareket özellikle daire şeklinde olarak toplu yapılmalıdır. Çünkü yürüyüş yapıldığı zaman bu dairede tamamlanmış olur. Harmandalında yürüyüş hareketi yapılırken atılan adımlar normalden büyük olmalıdır. Harmandalı oynarken aynı bir efe gibi göründüğünü oynayan kişi unutmamalıdır! Harmandalı oyununda ayak hareketleri yapılarak daire dönüşüne "beş parmak" ismi verilmektedir. Bu dönüş işlemini elleri havaya kaldırarak yeniden tekrarlanabilir. Harmandalı oyununu oynayan kişi müziğin uzunluğuna bağlı olarak bu hareketi kaç kere yenilemesi gerektiğine kendisi karar verir. Harmandalı oyununda diz çökme hareketi sıklıkla yapılan bir harekettir. Diz çökme hareketini yapmak için soldan dönme hareketi yapılır, daha sonra önde duran sol ayağınızın üzerine bastıktan sonra sağ ayağı öne doğru atarak yere diz çökme hareketi yapılır. Yere çöken diz iki defa yere vurulur ve havada olan kollar aşağıya çekilirken yukarıya yavaşça kalkılır. Bu hareketler harmandalı oynamayı öğrenmek isteyen kişilerin bilmeleri gereken en temel hareketlerdir. 
      ]]>
      Harman Dalı https://www.harmandali.gen.tr/harman-dali.html Sat, 08 Dec 2018 02:44:37 +0000 Harman Dalı, Ege bölgesine ait olan yurt çapında bilinen zeybek türüdür. Tam olarak hangi yöreden çıktığı bilinmese de, Balıkesir ve Çanakkale yöresi ağır basmaktadır. Zeybek türleri arasında en yaygın oynana Harman Dalı, Ege bölgesine ait olan yurt çapında bilinen zeybek türüdür. Tam olarak hangi yöreden çıktığı bilinmese de, Balıkesir ve Çanakkale yöresi ağır basmaktadır. Zeybek türleri arasında en yaygın oynananıdır. Bu oyun havasını 1916 yılında Ahmet Yekta Madran yazmıştır. Sözleri Kurtuluş Savaşından esinlenmiştir. Ahmet Yekta Madran halk çocuğu olması sebebiyle, zeybek oyunlarına oldukça ilgiliydi. İyi bir musiki ustasıydı. Harman Dalı Madran Zeybeği olarak ta anılmaktadır. Bundan başka daha eski dönemlerden gelen Manisa ve civarında Harman Dalı olarak bilinen, Aydın ve Nazilli yöresinde Bergama diye bilinen zeybek oyunu da bulunmaktadır. Ancak günümüzde oynanan Madran Zeybeğidir. Bu oyunun gerçek bir kahraman efeye ait olduğu hareketlerden ve sözlerden anlaşılmaktadır. Önceleri sadece erkeklerin oynadığı bu oyuna daha sonraları kadınlarda katılmıştır. Bazı yörelerde ise, kadın ve erkekler bu oyunu ayrı oynamaktadır. Zeybeğin türküsünde mertliğin ve kahramanlığın anlatılması esastır.

      Harman Dalı zeybeğinin sözleri nedir

      • Harmandalı efem bakıyor, hey hey
      • BileÄŸinden kanlar akıyor, vay hay
      • Gümüş bilezikli mavzerin vay hay
      • Namlusunda ÅŸimÅŸek çakıyor, vay hay
      • Efeme her cepken yaraşır, hey hey
      • Korku nedir bilmez dolaşır, vay hay
      • Elinde yataÄŸan savaşır, vay hay
      Harman Dalı

      Bu oyunda ağır bir şekilde oyuna kalkma, efe gibi durma, kolları ağır bir şekilde sallama, kolların havaya kaldırılıp indirilmesi, belde bulunan silahlıktan tabancaya davranma, atlama ve diz çökme gibi figürler bulunmaktadır. Eski ve yeni olarak Harmandalı türlerinde figürler açısından benzer yönler vardır. Oyun çoğunlukla tek kişi oynansa da, 2-4 ya da daha fazla kişiyle de oynanmaktadır. Oyunun toplamda 8 adet figürü bulunmaktadır.

      ]]>
      Harmandalı Tarihi https://www.harmandali.gen.tr/harmandali-tarihi.html Sat, 08 Dec 2018 09:59:25 +0000 Harmandalı Tarihi, Yurdumuzda Ege yöresine ait en çok oynanan zeybek oyunudur. Menemen sınırları içinde 19.yüzyılın yarısının başında kurulan köyler arasında ait olan topluluğun adını alan tek yerleşim birimi Harmanda Harmandalı Tarihi, Yurdumuzda Ege yöresine ait en çok oynanan zeybek oyunudur. Menemen sınırları içinde 19.yüzyılın yarısının başında kurulan köyler arasında ait olan topluluğun adını alan tek yerleşim birimi Harmandalı  köyüdür.  Bölgedeki en genç yerleşim yeri olması, köyü kuranların bağlı oldukları Türkmen topluluğuna bağlı olmasına borçludur. Harmadalı ' da Göktepe, Asarlık Koyundere Alan içi gibi yamanların kuzey ve batı eşiklerinde yerleşik düzene geçen ve birbiriyle akraba Türkmenlerin 19.Yüzyıl içine yerleştikleri köylerdendir. 1826-1838 yılları arasında Menemen Şeriye  içinde yer alan Harmandalı aşiretinden konaklama vergisi alındığı görülmüştür.  Harmandalı'nın  ilk resmi kaydı ise 1890 Aydın saliyanesinde 101 hane 500 nüfusu olduğu tespit edilmiştir.

    Harmandalı Aşireti 16. 17. yüzyıllarından beri en çok adı geçen Türkmen topluluklarındadır.  Danişment Türkmenlerinden olup toprağa yerleştirilmeleri devletle bir çok sorun yaşamalarına neden olmuştur.  Topluluğun asıl adı Harbendeli yada Horboendeli Harbende Farsca:  eşşek katır gibi yük hayvanları sürücüsü) anlamına gelmektedir. Manisa yöresinde topluluk harmandalı Kalbendelü diğer bir deyişle Çölmeklü  denilmekteydi. Horbendeli topluluğuna ait değişik grupların 18.yüzyılda süren mücadeleler içinde Kırşehir civarında Çiçek Dağı çevresindeki köyleri, Kayseri sancağına,1772 yılında Kütahya sancağı içine yerleştirilip ziraatle uğraşmaları sağlanmıştır. Ayrıca cemaatten Ankara'nın Keskin kazasında oturan 150 hanelik grup 1720 yılında Haran ovasına yerleştirilmiştir.

    Harbendeli-Harmandalı topluluğuna Manisa sancağında rastlanmaktadır. 1863-1873 yıllarının sicil defterlerine bakıldığında Saruhan aşireti arasında yer alan aşiret Adala ve Eşme kazaları sınırlarında bulunuyordu. Günümüzde Akhisar  Manisa, Keşap  Giresun, Sivas ve Eskişehir merkez kazalarında Harmandalı adını taşıyan köyler bulunmaktadır. Oldukça kalabalık nüfusa sahip olan ve Anadolu'nun birçok yerine dağıldığı anlaşılan Harmandalı aşireti ile ilişkili olduğunu düşündüğümüz bir kolda Azerbaycan 'da İran sınırına Hazar denizine yakın olan Lakeran kasabası sınırında Harmandalı köyü bulunmaktadır. Harmandalı'nın kuzeydoğusu dağlarla çevrili olup batısında Ulucak tepesi veya Değirmen tepesi diye adlandırılan bir tepe vardır. Dağların arasında kuzeyden güneye doğru uzanan düzlükler mevcuttur.  Günümüzde ise Harmandalı İzmir'in 20 km uzaklığında bulunmaktadır. Nüfusu 3500 dür.
    ]]>
    Harmandalı Sözleri https://www.harmandali.gen.tr/harmandali-sozleri.html Sat, 08 Dec 2018 16:56:23 +0000 Harmandalı Sözleri;Harmandalı efem geliyor, geliyorBileğinden kanlar akıyorGümüş bilezikli mavzeninNamlusu şimşekler çakıyorEf Harmandalı Sözleri;

    Harmandalı efem geliyor, geliyor
    Bileğinden kanlar akıyor
    Gümüş bilezikli mavzenin
    Namlusu şimşekler çakıyor

    Efeme de mor cepkenler yaraşır, yaraşır
    Efem ne giyerse yakışır
    Bütün kızanların önünde
    Elinde yatağan savaşır

    Harmandalı Sözleri
    Harmandalı Ege yöresine ait bir türkü ve oyundur. Türkünün tam olarak nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte, Çanakkale ve Balıkesir yörelerine ait olduğu düşünülmektedir.
    ]]>
    Harmandalı Nasıl Oynanır https://www.harmandali.gen.tr/harmandali-nasil-oynanir.html Sun, 09 Dec 2018 06:50:54 +0000 Harmandalı nasıl oynanır, Harmandalı genellikle tek olarak oynansa da, 2-4 veya daha fazla kişiyle de oynanabilen bir zeybek oyunudur. Oyunun sekiz figürü bulunmaktadır. Harmandalı nasıl oynanır, Harmandalı genellikle tek olarak oynansa da, 2-4 veya daha fazla kişiyle de oynanabilen bir zeybek oyunudur.

    Oyunun sekiz figürü bulunmaktadır.

    Harmandalı Nasıl Oynanır
    • Oyuna kalkma: Oyunu oynamaya kalkan oyuncu, sol ayağı önde, saÄŸ ayağı ise yarım adım geride bırakarak efe gibi durur. Ardından haykırır. Bu ''esas duruÅŸ'' olarak adlandırılır. DuruÅŸta yürüme, kolları sallama, kolları havaya kaldırıp, ağır bir ÅŸekilde indirme, saÄŸ elle beldeki silahlıktan tabanca alır gibi hareket etme davranışlarını gerektirir. Bunlar zeybeÄŸi oynayan kiÅŸinin sanatsal tarafıyla uyum içerisinde ilerler.
    • Yürüyüş: Havayı alma sırasında ''üç yapılıp'' oyun baÅŸlatılır. Yerinde sol ayak bir karış kaldırılır ve indirilir. Ardından saÄŸ ve sol ayaklarla aynı hareket yapılarak, üç tamamlanmış olur. Bu hareket esnasında kollar inik vaziyettedir. Üçler oyunda düzenli yürümek için yapılır. Her figürde tercihe göre bu üç ya da soldan dönme yapılarak baÅŸlanır. Üç yapılır denmesinin anlamı sol, saÄŸ ve yine sol ayakla kaldırma ve indirme hareketinin yapılmasıdır. Üç yapıldıktan sonra, beklemeden beÅŸ yapılır. BeÅŸ yapmak ise, kolları aÅŸağıda yavaÅŸ bir ÅŸekilde sallamak, saÄŸ ayağı bir adım ileriye atmak, sol ayağı bir adım ileriye atmak, yeniden saÄŸ ayağı sonra sol ayağı bir adım ileriye atmak ve en son saÄŸ ayağı bir adım ileriye atarak beÅŸincide durulur. Bu hareketi daire ÅŸeklinde gezinerek yapmak gerekir. BeÅŸinci hareket bittiÄŸinde, daire tamamlanmış olur. Harmandalı oyunu 3 ve 5 esası içerisinde oynanır. Bu sekiz figür düzenli olarak yapılır. İlk yapılan figür bir, iki ya da üç kez yapılabilir. Oyunun süresi hareketlerin sayısıyla orantılıdır. 
    • Kollu yürüyüş: Ana duruÅŸta sol ayak önde, saÄŸ ayak ise yarım adım geride bulunur. Kollar yavaşça kaldırılırken oyun baÅŸlar ve beÅŸ yapılmaya baÅŸlanır. Bu da ilk figürün aynısı olmakla beraber, beÅŸ yaparken kollar havada oynatılır. Bunun sayısı 1-2 ya da 3 kez olabilir.
    • Çarpma: Oyunca esas duruÅŸta üç yapar. Daha sonra saÄŸ ayağını sol ayağının üstüne atar. Yarım adım saÄŸa giderek, yine sol ayak atılarak, yarım adım saÄŸa gidilir. BeÅŸinci de saÄŸ ayakla bir adım ileriye gidilir ve sol diz üzerine çökülür. Bu esnada diz yere deÄŸmez. SaÄŸ kolla belden bıçak çeker gibi hareket yapılır ve kol yukarıya kaldırılır. Kolları ağır bir ÅŸekilde indirirken, saÄŸ ayak üzerinde durulur. Üç sayı bu ÅŸekilde durulur, ardından aynı hareket tekrar yapılır. BeÅŸ sayısına sıra geldiÄŸinde, sol ayakla hareket tekrarlanır. Yani sol ayağı iki kere de saÄŸ ayak üzerine atılmalıdır. BeÅŸte sol ayak bir adım geriye atılır ve sol diz üzerine çökülür gibi yapılarak kalkılır. İkinci figür 1-2 kez, üçüncü figür ise bir kez yapılır. 
    • Ağır atlama: Esas duruÅŸta üç yapılır. SaÄŸ ayak sol ayağın üzerine atılır, üç sayı kadar durularak, saÄŸ ayağın burnu bir karış yere deÄŸdirilir. Bir adım ileriye atılarak, sol ayakta bir adım ileri atılır. Biraz çökülerek kalkılır. AyaÄŸa kalkışta kollar yavaşça iner. 
    • Diz üstü: Sol ayak bir adım öndeyken, saÄŸ ayak yarım adım geride olur. Burada üç yerine soldan dönem yapılır. Soldan dönme; sol ayak kaldırılarak bir karış açığa doÄŸru, yarım sola doÄŸru basılır. SaÄŸ ayak gövdeyle birlikte yarım daire çizip, sola doÄŸru döner. Sol ayak kalkarak, bir karış öne basar, böylece sola doÄŸru dönülmüş olur. Dönmenin sonunda sol ayak yine önde, saÄŸ ayak yarım adım geridedir. SaÄŸ ayak sol ayağın dizine doÄŸru üst tarafa atılır ve aynı ayak arkaya atılır. Yine saÄŸ ayak bir adım öne, sol ayak arkadayken çökülür. Sol diz bir kere yere vurulur, yerde yarım sola dönülerek, saÄŸ diz bir kere yere vurulur. Sol ayak üzerinde ayaÄŸa kalkarken, kollar yavaşça aÅŸağıya indirilir. Sol ayak üstünde ayaÄŸa kalktıktan sonra arzu edilirse esas duruÅŸta saÄŸ ayaÄŸa basılarak soldan dönme hareketi yapılır. Kollar aÅŸağıda ve ağır bir ÅŸekilde sallanır v]]> Harmandalı https://www.harmandali.gen.tr/harmandali.html Sun, 09 Dec 2018 19:39:02 +0000 Harmandalı, yurdumuzda Ege bölgesine ait olan bir zeybek oyunu olmaktadır. Harmandalı oyunu Balıkesir ve Çanakkale'ye ait olduÄŸu düşünülmektedir. Efelerin dansı olarak bilinen ve Zeybek dansı çeÅŸitleri arasında en çok oynanan Harmandalı, yurdumuzda Ege bölgesine ait olan bir zeybek oyunu olmaktadır. Harmandalı oyunu Balıkesir ve Çanakkale'ye ait olduÄŸu düşünülmektedir. Efelerin dansı olarak bilinen ve Zeybek dansı çeÅŸitleri arasında en çok oynanan bir tür olmaktadır. Ahmet Yekta Medran, 1916 yılında yazılmış ve hala günümüze kadar ulaÅŸmış olan bir oyun türüdür. O sıralarda var olan .KurtuluÅŸ savaşı sırasındai savaÅŸtan esinlenerek yazdığı bilinmektedir. Genellikle düğün gibi kalabalık ortamlarda, erkeklerin aşık olduÄŸu kadının dikkatini çekmek için oynandığı da bilinmektedir.

      Harmandalı kaç kişi ile oynanır


      Harmandalı genellikle tek oynanmaktadır. Fakat bazı durumlarda iki ve katları şeklinde de oynanmaktadır. Harmandalını oynayacak olan oyuncu, ilk başta sağ ayak biraz önce ve sol ayak ise arkada duracaktır. Buna Harmandalı üzerinde durulan bir duruş şeklidir. Bu Esas Duruş denilmektedir.
      Harmandalı oynarken, duruş çok önemlidir. Aynı zamanda esas duruş sırasında kolları sallama ve adımlar atarak diz çökme gibi tavırları olan bir dans türüdür. Harmandalı oyunu toplamda 9 farklı figürü vardır. 

      Harmandalı Şarkısının Sözleri:

      Harmandalı Efem Geliyor Geliyor,
      Bileğinden Kanlar Akıyor.
      Gümüş Bilezikli Mavzerin,
      Namlusu Şimşekler Çakıyor.

      Efeme De Mor Cepkenler Yaraşır Yaraşır,
      Efem Ne Giyerse Yakışır.
      Bütün Kızanların Önünde,
      Elinde Yatağan Savaşır.

      Elde bir kadeh rakı ile oynanan verisyonuda bulunmaktadır. Buna da halk arasında, Serseri Harmandalı denilmektedir. Harmandalı için kullanılan enstürman Davul ve Zurna ya da Davul ve klarnet çalınarak oynanması mümkün olacaktır.

      Herbendelü aşiretinin halk arasında söyleniş biçiminin değişimi sayesinde Harmandalı olarak günümüzde telaffuz edilmektedir. Harmandalı Zeybeğinin var olan ve bildiğimiz türküsünde, delikanlılığı, dürüstlüğü ve mertliği ifade etmektedir.

      Haymandalı Nasıl Oynanır
      • Oyuna Kalkma
      • Yürüyüş
      • Kollu Yürüyüş
      • Çarpma
      • Ağır atlama
      • Diz üstü
      • Atik hareket
      • Diz Çökme
      • Çapraz - BaÄŸlantı

      Harmandalı oyunu sona ereceği zaman selam verilerek oyun bitirilir.

      ]]>